• img1
  • img2
  • img3
  • img5

Γράμμα Σεπτέμβριος 2014

Α΄ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015

01 Σεπτεμβρίου 2014

Γράμμα από τον Διευθυντή της Σχολής

Εκπαίδευση και Ειρήνη

Με την παγκοσμιοποίηση ο πλανήτης  τείνει να ενοποιηθεί υπό τη μορφή οικουμενικού χωριού. Παρόλο που οι μελλοντολόγοι προβλέπουν την απόλυτη ειρήνη, εν τούτοις η ανθρωπότητα βιώνει, δυστυχώς, συνθήκες επισφαλούς ειρήνης και πόρρω απέχει από αυτή. Απτές αποδείξεις είναι οι τρεις πόλεμοι στην περιοχή μας: στην Συρία, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι μαθητές ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι ο πόλεμος επιλύει διαφορές. Στις χώρες με αναπτυγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, οι μαθητές ισχυρίστηκαν ότι είναι κατά του πολέμου και υποστήριξαν ότι θα έκαναν τα πάντα έτσι ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στον πλανήτη. Αντίθετα σε χώρες με όχι και τόσο αναπτυγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, οι μαθητές υποστήριξαν ότι ο πόλεμος μπορεί να επιφέρει και θετικά αποτελέσματα, καθώς κάνει τις χώρες που νικούν στον πόλεμο περισσότερο ισχυρές.

Πώς συμβάλλει η εκπαίδευση στη διατήρηση του ειρηνικού πνεύματος; Η εκπαίδευση, λοιπόν, μπορεί να συμβάλει στη διατήρησης της ειρήνης, καλλιεργώντας την κατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία. Οι τρεις αυτές έννοιες οδηγούν στην ειρηνική επίλυση διαφορών ανάμεσα σε άτομα και σε κράτη και στην αποφυγή της βίας και του πολέμου.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το συνδυασμό διαφόρων μαθημάτων. Τα μαθήματα αυτά να μην αποσκοπούν μόνο στην εξιστόρηση των πολεμικών κατορθωμάτων, αλλά να τονίζουν και τα έργα πολιτισμού που δημιουργούνται σε περιόδους ειρήνης. Παράλληλα, η παρουσίαση των πληγών, του πόνου και των καταστροφών του πολέμου, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη τρόπο αποστροφής προς αυτόν.

Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, έχουμε να επιτελέσουμε σπουδαίο έργο και για τη διατήρηση των ειρηνικών συνθηκών και να θέσουμε την εκπαίδευση ως ισχυρό θεμέλιο ειρήνης.

Καλή, δημιουργική και ειρηνική χρονιά!

Λουκάς Παπαντωνίου

•   •   •


Ο Διευθυντής καθιέρωσε να γράφει κάθε μήνα ένα «γράμμα» προς τον Καθηγητικό Σύλλογο. Το «γράμμα» αυτό αναρτάται πάνω σε ξεχωριστή πινακίδα, μέσα στην αίθουσα του Καθηγητικού Συλλόγου, καθώς και στην ιστοσελίδα της Σχολής μας. Με το «γράμμα» αυτό, ο Διευθυντής θέλει να μοιράζεται μερικές σκέψεις του με τους εκπαιδευτικούς. Ο Διευθυντής προτίμησε αυτό το γραπτό τρόπο επικοινωνίας, διότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλος και συνεπώς είναι αδύνατον να μοιράζεται, προφορικά, κάποιες σκέψεις του με το σύνολο των εκπαιδευτικών.