• img1
  • img2

ERASMUS+ 2014-CY01-KA102- 05

Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2014-2015

Α΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού & Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου – West Scotland College

Πρόγραμμα : ERASMUS + 2014-CY01-KA102- 05

Συμμετοχή : Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού Μηχανικοί Αυτοκινήτων

Τμήμα : ΘΜΑ 2 (17 άτομα )

Συμμετοχή : Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Μηχανικοί Αυτοκινήτων

Τμήμα : ΘΜΑ 2 (7 άτομα )

 

Project title : New Technologies on Motor Vehicle System Diagnostics & Hybrid Technology

 

Συνοδοί : 1. Βάσος Βασιλείου ΒΔ , Εκπαιδευτής Μηχανικής Αυτοκινήτων

2. Τάσος Στυλιανού , Εκπαιδευτής Μηχανικής Αυτοκινήτων

3. Γιώργος Μακρής, ΒΔ, Εκπαιδευτής Μηχανικής Αυτοκινήτων

4. Παναγιώτης Παπαευσταθίου ΒΔ Εμπορικών - Οικονομικών

Εκπρόσωπος Σχολής: Σωκράτης Καρεκλάς, ΒΔ Α΄, Εκπαιδευτής Μηχανολογίας

Μέσα στo πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τη φετινή σχολική χρονιά 2014-2015, η Σχολή μας έδωσε για έκτη συνεχή χρονιά το παρόν της, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ERASMUS+. Συνολικά έλαβαν μέρος 24 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2015 και οργανισμός υποδοχής ήταν το West College Scotland, πρώην Clydebank College που βρίσκεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ο οργανισμός υποδοχής είναι κυβερνητικό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών κλάδων. Ανάμεσα στα προσφερόμενα μαθήματα της ειδικότητας της Μηχανικής Αυτοκινήτων είναι και οι σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου διάγνωσης βλαβών και διαχείρισης των αυτοκινήτων με τη σύγχρονη τεχνολογία (New Technologies on Motor Vehicle System Diagnostics). Ο οργανισμός υποδοχής με τη βοήθεια του προσωπικού του, των τεχνικών του, της σωστής οργάνωσης και του σύγχρονου διαγνωστικού εξοπλισμού που διαθέτει έθεσε γερές βάσεις για την επιτυχία του προγράμματος.

Εμείς οι μαθητές, πριν φύγουμε για τη Σκωτία, αναπλήρωσαμε το χαμένο διδακτικό χρόνο. Τα oφέλη των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στη Σκωτία ήταν πολλά. Παράλληλα, στη Σκωτία αποκτήσαμε γνώσεις και εμπειρίες. Επιπλέον, η πρακτική εφαρμογή των νεοαποκτηθέντων γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, θα βοηθήσουν όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τόσο σε σχολικό επίπεδο, όσο και αργότερα, σε επαγγελματικό επίπεδο. Επιλέγηκαν από τη Σχολή μας το θεωρητικό τμήμα ΘΜΑ2 με 17 μαθητές και 7 μαθητές από το τμήμα ΘΜΑ2 της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. Οι μαθητές των τμημάτων αυτών θα λειτουργήσουμε ως πυρήνες μετάδοσης της αποκτηθείσας γνώσης και του πνευματικού πολιτισμού σε όλους τους μαθητές της Σχολής μας.

Το περιεχόμενο των πιο πάνω προγραμμάτων κινήθηκε πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού υποδοχής. Σκωτσέζοι εκπαιδευτές ανέλαβαν τον ρόλο του εκπαιδευτή των Κύπριων δικαιούχων στον θεωρητικό τομέα, που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες τεχνολογίας του οργανισμού υποδοχής, για τα σύγχρονα διαγνωστικά συστήματα, καθώς και τη διαχείριση του κινητήρα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι, πήραμε τα απαραίτητα εφόδια, για να εφαρμόσουμε τις γνώσεις αυτές πρακτικά στη δεύτερη φάση του προγράμματος, στο χώρο των εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου. Στη φάση αυτή, εμείς οι μαθητές μπορέσαμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτήσαμε στη διαχείριση του διαγνωστικού εξοπλισμού, μετά από επίδειξη που μας έγινε. Επιπρόσθετα, νιώσαμε την ανάγκη για ομαδικότητα και συνεργασία στην εργασία, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά, για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε. Στα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και αναλύθηκαν παλμογραφές, που αφορούσαν το πρόγραμμα των Μηχανικών Αυτοκινήτων.

Οι συμμετέχοντες είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να μεταβούμε με λεωφορείο στο M-SPORT της Αγγλίας, περίπου 300 km από τον τόπο διαμονής μας στη Γλασκώβη. Εκεί επισκέφθηκαμε το Μουσείο Αυτοκινήτου της M-SPORT και τις εγκαταστάσεις της M-SPORT όπου βιώσαμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία μετατρέπει τα αυτοκίνητα παραγωγής της FORD και BENTLEY σε αυτοκίνητα αγώνων WRC & FORMULA 3000.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εργοστάσιο Allied Vehicles στη Γλασκώβη, όπου είδαμε από κοντά τον τρόπο που μετατρέπουν τα αυτοκίνητα Minibus & SUV σε ειδικά αυτοκίνητα με πρόσβαση από αναπηρικά καροτσάκια ή ακόμα να οδηγούνται από ανάπηρους.

Εκτός από το γνωσιολογικό μέρος, το πρόγραμμα είχε και πολιτισμικό χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κάστρα, μνημεία και μουσεία της χώρας όπως: Glasgow Science Centre, Riverside Museum, Kelvingrove Art Gallery and Museum, Hunterian Art Gallery, Stirling castle, West Highlands, Loch Lomond, Edinburgh castle, St Giles Cathedral, Deep Sea World και το τεχνολογικό επίτευγμα στο Falkirk Wheel. Εκεί παρατήρησαμε τον τρόπο που αλλάζουν υψομετρικό επίπεδο τα ποταμόπλοια συνεχίζοντας απρόσκοπτα την πορεία τους στο ποταμό Clyde. Έτσι, εμείς οι μαθητές ήρθαμε πιο κοντά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που επισκεφθήκαμε με αποτέλεσμα να διευρύνουμε τους διαπολιτισμικούς μας ορίζοντες.

Κυπριανού Ιάκωβος ΘΜΑ2/1

Λεωνίδου Ορέστης ΘΜΑ2/2

Στυλιανού Πάμπος ΘΜΑ2/2